بیشترین سطح زیر کشت اراضی کشاورزی دنیا را پس از گندم و برنج، ذرت به خود اختصاص داده است. ذرت سرشار از مواد مغذی از جمله کالری، فیبر و ویتامین هاست. مصرف مستقیم ذرت در سفره غذایی ایرانیان بسیار کم است و بیشتر بصورت فرآورده های حاصل از آن همچون کنسرو یا پفک و یا بصورت بلال به فروش می رسد. قیمت فروش عمده ذرت به علت مصرف گسترده آن در تهیه خوراک طیور و واردات زیاد این محصول تاثیر زیادی بر قیمت گوشت سفید و تخم مرغ دارد.
همه چیز درباره ذرت در ایران
درباره تاریخ و چگونگی ورود ذرت به ایران روایتهای یکسانی وجود ندارد. ایران جزء مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. سطح زیر کشت تا چند سال قبل چندان زیاد نبوده و به عنوان محصول فرعی کاشت می شد. امروزه با گسترش روشهای نوین آبیاری و استفاده از بذرهای اصلاح شده سعی در افزایش سطح زیرکشت ذرت درجه یک است. از طرفی ایران با دارا بودن مزارع و مجتمع های بسیار بزرگ پرورش طیور نیاز زیادی به دانه دارد و تولید داخلی تامین کننده همه این احتیاجات نیست. به همین جهت هدف دولت افزایش سطح زیر کشت ذرت برای تأمین بخشی از این نیازها و عدم خروج ارز از کشور است.
قطبهای تولید ذرت در ایران استانهای خوزستان، فارس و کرمانشاه هستند. در حال حاضر این استانها به ویژه دو استان اول با کمآبی روبرو هستند و همین مسئله تولید این محصول در ایران را با خطر مواجه کرده است. در ایران این محصول بیشتر در خوراک طیور استفاده می شود و دانه ذرت و فرآوردههای آن کمتر در وعده های غذایی مردم دیده می شوند.
میزان برداشت ذرت دانه ای در ایران
میزان برداشت ذرت دانه ای در ایران با توجه به تنوع آب و هوایی کشور بسیار متغیر است. شرح زیر کشت ذرت دانه ای در ایران در حال حاضر چیزی در حدود ۱۶۰ هزار هکتار است. میانگین برداشت ذرت دانه ای در ایران چیزی در حدود ۷.۵ تن در هر هکتار است.
همان طور که گفتیم بیشتر ذرت دانهای تولیدی در ایران صرف خوراک طیور می شود و با توجه به نیاز ۷.۵ میلیون تنی به این محصول در سال تنها حدود ۱.۲ تا ۱.۸ میلیون تن حاصل برداشت این محصول از مزارع ذرت دانه ای است. بنابراین یک کمبود حدود ۶ میلیون تنی برای این محصول در سال در کشور وجود دارد. با توجه به شرایط آب و هوایی کشور و بحران های آبی اخیر اغلب کارشناسان بر این باورند که برنامهریزی برای خودکفایی در زمینه این محصول کار درستی نیست و با توجه به نیاز شدید ذرت به آب برای رشد، کشت این محصول به صرفه نیست.
مقایسه ذرت و لال در یک نگاه
آنچه ما درباره ذرت
در مصرف انسانی می بینیم کنسرو ذرت، ذرت بوداده و ذرت مکزیکی است. ذرت به شکل دیگری یعنی
بلال نیز در ایران به فروش میرسد. وقتی ذرت نرسیده و به عبارتی شیری باشد برای مصرف به صورت بلال کبابی یا بخارپز به فروش میرسد. بلال پس از کباب شدن در آب نمک قرار داده می شود.
وقتی زمان برداشت ذرت رسیده باشد آن را برداشت کرده و دانه را جدا می کنند. این دانه
دارای رطوبت است و برای اینکه قابلیت انبارداری داشته باشد به کمک دستگاههای ذرت خشک کن
رطوبت آن را به ۱۴ درصد کاهش میدهند.
نرخ ذرت در بازار ایران
با توجه به اینکه سطح زیر کشت ذرت در کشور قادر به تامین نیاز ذرت برای مصرف داخلی نیست و واردات این دانه به مقدار زیاد انجام می گیرد نقش ذرت در داخل کشور تحت تاثیر نرخ ذرت وارداتی است. با این وجود گاهی بروز مشکل در واردات این محصول و یا عدم تخصیص ارز به آن و یا عدم ترخیص به هنگام آن باعث بالا رفتن ناگهانی قیمت ذرت تولید داخل میشود.
فروش ذرت اکثرا به مرغداران و کارخانجات خوراک طیور است و آنها در مقادیر و تناژ بالا آن را خریداری می می کنند. این دانه به مقادیر زیاد در خوراک طیور مورد استفاده قرار می گیرد بنابراین تاثیر نوسانات قیمت آن بر قیمت گوشت طیور کاملا مشهود است.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.